Chapman University, Digital Media Arts Center

Full Title: 
Chapman University, Digital Media Arts Center
Location: 
Orange, California
Highlights: 
The new Center includes: 2D animation classrooms, editing bays, an art classroom, faculty offices, a stepped screening room, social spaces and collaboration lounge, a catering bar, and covered patio.
The design goal was to provide students with: an education that closely resembles a modern work/studio environment; a first-class digital animation facility second to none; and a heart and soul for the film school, students and instructors.
Emphasis was placed on understanding how the animation industry operates. Visits to Disney’s animation studios provided insight into to how to integrate the unique creative processes of digital media.
Historic Restoration: Working within the framework of a historically registered building required research and complex restoration. Program functions were arranged around existing conditions such as existing skylights/light monitors and structural columns
Interstitial spaces were the focus of the design exploration. The lounges, community tables, built-in benches, large covered patio and pin-up/sketching opportunities are what make this a truly collaborative ideation studio.
Approved under the 2010 CALGREEN Code, sustainable features include: re-use of the existing structure; use of natural light to minimize energy consumption; and complete on-site stormwater retention.
Summary: 

The Digital Media Arts Center project was developed for Chapman University’s Dodge College of Film & Media Arts. The design’s primary purpose: to provide an ‘ideation’ lab or creative collaboration studio for faculty and students to exchange ideas and further their craft. Formerly the California Wire & Cable Company building, which is listed on the National Register of Historic Places and the California Register of Historical Resources, it now functions with 2D animation classrooms, editing bays, an art classroom, faculty offices and a small, but well-appointed, stepped screening room.

 

The layout of the program takes full advantage of the restored historic shell, made primarily out of brick, by utilizing the expansive glass and steel frame windows and the unique collection of sculptural light monitors and skylights which bathe the interior space in light. The seemingly irregular plan speaks to this alignment of new program and existing site conditions. The primary social spaces and collaboration lounge are located directly beneath the existing grand light monitor and wrapped in floor-to-ceiling tack board, Idea Paint and writable translucent glass walls.

 

Organized as a interconnected series of collaboration spaces, the design trades hallways and corridors for a more academic approach to circulation, providing places for exchange and serendipity. Built-in niche benches, an oversized live-edge wood communal table, and individual student lockers all aim to keep students in the facility and engaged before and after classes. Food service is located adjacent to the multi-functional outdoor patio, tying together the interior and exterior and allowing students to work and collaborate outdoors. The trellis and canopy are integrated into the existing historic architecture and feature a grid of pendant lights that extend the usefulness of the terrace well into the evening hours.

https://issuu.com/acmartin/docs/chapman_dmac_021016ckfinal_edits_-_